Make your own free website on Tripod.com

FOX-TERRIEREN

Foxterrierens opprinnelse


Foxterrieren stammer fra England, og ble første gang beskrevet i bøker fra det femtende århundre. Navnet terrier kommer fra det latinske terra som betyr jord. Det finnes faktisk brev fra romere som beskriver hunder som jager vilt under jorden for et par tusen år siden. Disse hundene ble avlet frem som spesialister på rovvilt som lever i hi under jorden. Det krever et enormt mot og stor skarphet, da reven og grevlingen alltid sitter med fire jokere på hånden i sitt eget hjem. Likevel er det ofte rått parti når terrieren kommer inn på besøk. Etter beskrivelsene var de tidligere Foxterriere så arrige og strie at det ikke gikk an å ha dem i hus. De måtte stå i egne hundegårder. Dessverre for rasen er mye av avlen i dag basert på eksteriør og utstillingsresultater. Det fører til at jaktegenskapene med tiden blir utvasket. Ofte fører det til at gjennomsnittsstørrelsen øker. Dermed blir hundene rett og slett for store for jobben sin. De skal nemlig kunne passere gjennom et hull på 13 x17 cm uten problemer. Samtidig er det heller ingen fordel at de er små, for da mister de noe av den råe styrken som trengs i kamp.
Foxterrierens forbannelse er at den er liten, søt, snill, leken og lettlært. Det medfører nemlig "sofahundavl." Jeg mener at man ikke burde ha foxterrier hvis man ikke har til hensikt å drive jakt med den. Det er nemlig det den virkelig kan.
Ut fra Foxterrieren er det avlet fram flere andre raser som har litt forskjellige bruksegenskaper. Her kan nevnes Tysk Jaktterrier, Jack Russel og Parson Jack Russelterrier. Disse rasene er ikke så skadet av selskapsavl som Foxterrieren kan være. Det har stort sett vært avlet på jaktegenskaper hele tiden.
Dette betyr imidlertid ikke at Foxterrieren er ubrukelig til jakt. Man må bare være kresen nok når man velger valp.