Make your own free website on Tripod.com

TRIMMING AV CAIRN-TERRIER

 

 

 

Å RULLE PELSEN

Å rulle pelsen betyder at man trimmer pelsen konstant og ikke lar pelsen vokse for lang, Det er den enkleste
 metode å bruke vis man ikke er en erfaren trimmer. Man begynner så snart pelsen er fremme på valpen.
Hvis du begynner med en voksen Cairn, nappes alt pels av og man begynner å nappe så snart man kan få fak i den nye pels med fingrene.....

Med jevne mellomrom (minst en gang pr. uken), løft  pelsen med fingrene eller en børste og plukk de lengste 
pelshårene av. Napp få hår om gangen, og børst deretter pelsen ned for at se resultatet, fortsett  slik over hele kroppen. Ta kun få hårstrå av gangen. Å nappe så ofte, gjør at din hund alltid ser pen ut og det tillater at ny pelse gror frem hele tiden.

På hodet, ben og hale, får man dessuten fordel av å ha mange lengder pels, det medvirker til at pelsen virker tykkere , da de korte pelshår støtter opp de lengste.

Denne trimmerutinen skal holdes. Jo flere lag med  pels på hodet, ben og hale, jo bedre. Den meget tykke utseende pels på hodet, vil således kunne "stritte" uten bruk av hår-spray og andre pels produkter.

"Rulling" av pelsen er noe vanskelige å holde på en rød eller hvetefarvet Cairn enn på en brindle (mangefarget). Pelshårets farve blir lysere etterværtn som pelsen gror, og det kan oppstå visuelle kanter hvor pelsen er kortere, da pelsen her er mindre rik på farge. Kun oftere "Rulling" kan ordne det problem.

Det skal dog bemerkes at noe Cairner ikke har pels volumen nok til denne form for trim. De trimmes helt i ned når pelsen er trett, og stilles ut kun når pelsen igen  har grodd helt ut. "Rulling" av pelsen stimulere dog veksten av ny pels, så hvis man er tålmodig, blir man etter lang tids "rulling" belønnet med en superflott og tett pels.

incorrectly groomed head
For mye pels på ørene får hodet til å virke stort og for mye hodedpels for øynene til at se tettsittende ut. For meget pels på snuten får den til at se lang og svak ut.

correctly groomed head
Korrekt utseende for et Cairn Terrier hode.incorrectly groomed ear
Fjern alt pels fra den øverste 1/3 af øret.

correctly groomed ear
Jævn pelsen på nederste del af øret så det går over i hovedpelsen uden overgang.

Trimming av hodet.

Trimming av hodet er eksremt viktig, da Cairnuttrykket er umåtlig viktig for denne rasen. Cairn standaren foreskriver et lite hode, rik på pels. Når hodet har de rette proposjoner, kan en 90 graders vinkel tegnes fra center av nesen, gjennom øynene til spissen av ørene.

Uttrykket på en Cairn, hvor proposjonene ikke er korrekt, kan dog hjelpes ved hjelp av korrekt trim (og et korrekt hode kan ødelegges av for meget pels på de gale stedene !!)

Se på din hunds hode fra fronten, arbeid i en cirkulær bevegelse, og plukk hår fra kanten, så hodet begynner å have en cirkulær fasong. Det skal ikke være så uttalt som på en Westie's hode.

Bruk kun dine fingre til at fjerne hår fra hodet, aldri en trimmekniv. Den effekt du ønsker å frembringe er at alt pelsen der omkranser hodet har samme lengde.

Plukk langt hår over øynene, så det "frekke" uttrykket fremheves. Vær meget oppmerksom på området fra hjørnet av øyet til centeret av øret. Hvis pelsen på dette sted får lov til at gro for langt, vil skallen på hunden virke for lang.

Det samme gelder pelsen fra hjørnet av munnen til baksiden av kjevebenet. Ifølge cairn standaren heter det, sterk underkjeve, ikke for lang eller tung. Ved at plukke disse steder laves balanse i hodets   proposjoner.

For å få snute til at virke kort, skal langt pels plukkes av snuten. Dette hjelper også på at få en mørk maske til at gro frem. Husk at en Cairn ikke har skjegg, som de lang-hodede terrierne har. De kan være litt ømtålig å nappe på snuten, så ros meget og arbeid langsomt.

Hvis pelsen foran øynene er for voldsom, må du plukke noen få hår, tett foran øyet på toppen av snuten. Gjør dette forsiktig; og gjør det flere uker før en evt. utstilling, så der er tid hvis du får plukket for meget av.

Plukk noen få hår i hjørnet av hvert øye, hvis det er nødvendig, så uttrykket riktig kommer frem, men kontroller  øyenfarven først. Hvis øyets kant er lys hasselnøtt, og det utstilles undetdørs, beholdes litt mere pels, da sollys får øyene til at virke enda lysere.

Omkring 10 dager før utstillingen plukkes alt pelsen av den øverste 1/3 del av øret. Normalt vil det være tid nok til at en ny meget kort fløyelsaktig pels vil dekke ørespissen. Jevnlig plukking på ørespissen fremmer veksten av en mørk pels, som nevnes som ønskelig i standaren Hvis det er nødvendig plukkes lidt pels foran ørene, så ørespissen kan ses.

Hvis ørene sitter en anelse for tett, skal du være omhyggelig med å fjerne pelsen på den invendige kant av øret og la lengere pels bli sittende på ytterkanten, dette gir illusjon av en lengere avstand mellom ørene og omvendt.

incorrectly groomed body
For meget pels og pelsen flyver fra side til side når hunden bevæger sig.

correctly groomed body
Korrekt bagende på en  Cairn Terrier.

Trim av kroppen

Begynn på baksiden av hodet mot skuldrene, plukk kun pelsen som trengs for å få en glatt og jevn overgang til skuldrene. Fronten plukkes kort fra haken til brystbenet, men pass på å få en glatt overgang ved brystbenet. På rygglinjen plukkes så mye at man får en en jevn overgang til sidene. Fjern pels under magen, så man får en pelslinje som skrår en smule opp mot bakenden. Stram opp underlinjen ved å fjerne lang pels som henger under buken. Fjern all lang og ufin pels fra bakenden og jevn ut ned mot hoftene. Når hunden beveger seg fra deg, skal den ha like lang pels på begge sider og den skal gå ned til overkanten av hoftene. Hvis pelsen på dette stedet er for voldsomt, vil det bevege seg fra side ti lside når hunden går, og dette forstyrrer øyet. Tynn ut omhyggelig, plukk bare få hår om gangen fra  analåpningen  og nedover .Klipp med saks rent rundt analåpningen for god hygiene. Klipp aldri andre steder på bakparten, for pelsen som gror ut da vil bli hvit.

Pelsen på hals, skulder og rygg like foran halen, gror hurtigere enn resten av pelsen. Disse områder krever spesielt mye oppmerksomhet. Hvis pelsen disse steder ikke ikke holdes vedlike, kan det se ut som at den er høyere bak, eller at halsen forsvinner. Hold også et øye med alle eventuelle buler og "klumper", dette kan reddes ved å løfte pelsen og tynne ut et par pelshår av gangen med fingrene. Vær sikker på at du fjerner den pelsen som er årsaken til klumper, for hårene er som regel ikke plassert på "klumpen" men som regel like forann der "klumpen "synes. Arbeid langsomt og børst ofte på plass før du fjerner mere pels. Du kan alltid ta mer av, men aldri sette noe tilbake!!!!!!

 

 

incorrectly groomed tail
Fjern for langt pels på halen.

correctly groomed tail
Uttynn fra haleroten og form halen som en gulerot. Jevn ut mot rygglinien.

incorrectly groomed tailcorrectly groomed tail
Lag ikke halen for tynn, pelsen skal være lengere ved haleroden end på toppen.

Trimimng av halen.

Halen er viktig på en Cairn. Standar beskriver halen som pelsrik uten fane. Halen må ikke plukkes ned til ingenting, den skal være i balanse med resten av hunden. Den skal være tykk ved haleroten og tynne ut mot tuppen, å må ikke ligne halen på en Fox Terrier. Når du plukker pels på hunden skal halen taes samtidig. Bruk fingrene hvis dette er mulig, hvis ikke brukes en sløv trimmesaks som ikke skjærer pelsen. Halen kan normalt holdes ved å "rulle" den sammen med resten av hunden. Husk å plukke fra hele halen og ikke bare på undersiden. Ofte sitter pelsen på halen godt, og det kan være nødvendig å bruke kniv. Plukk med fingrene den lengste pelsen før du gir deg i kast med trimmekniv. Du kan kanskje fristes til å bruke saks men husk at pels som klippes ikke vokser ut igjen og man oppnår bare å få en hale som er "åpen" i pelsen.

Spissen av en cairn`s hale skal ha samme høyde som toppen av ørene. Vis halen er for lang, er det ikke annet å gjøre enn å plukke så mye av spissen som mulig, og vis halen er kort, lar man det gro litt lengre på halespissen

rear view of back leg
Fjern langt pels og jevn ut mot benene.

side view of front leg
Trim poter runde.utrimmet bagben
Fjern lang pels fra hasene, la kort ru pels blive.

korrekt trimmet bagben
Jevn ut fra hale til bakende.

 


Trim av ben

 

Hvis du jevnlig “ruller” pelsen på din Cairn, skal du huske å arbeide med pelsen 
på bena også. Dette bidrar til at du får en fyldig pels med mange lengder.
 Pelsen på bena gror langsomt og det er en fordel å ha mange lag på vei, dette 
bidrar også til at pelsen på bena alltid har riktig farge. Ben og poter skal være 
dekket av et tykt lag pels, men pelsen skal ikke stritte til alle sider.

 Forben

Vær sikker på  at pelsen på albuene ikke er gammel pels. Noen hunder har her
 en mere bløt pels som stritter. Dette fjernes forsiktig, så det ikke ser ut som
at hunden har løse albuer når den beveger  seg. Mens du arbeider, stopp av 
og til å børst pelsen nedover for å sikre deg at du ikke lager hakk i pelsen. 
(Når du har gjort dette riktig, skal dette område sjekkes før hver utstilling, siden pelsen gror  hurtig å man kan få det samme problemet igjen.) 
Bruk kun fingrene  når du plukker pels på bena, å få dem til å se så like ut som 
mulig. Jevn ut pelsen fra benet ned til poten så man ikke ser noe direkte 
overgang.

 

Bakben

For lang og ustelt pels på toppen av lårene, vil bevege seg når hunden går. 
Tynn ut pelsen og jevn omhyggelig ut mot rygglinjen. Fremhev
bakbensvinkelen ved å plukke pelsen fra forsiden av låret i en bue mot hoftenes loddrette vinkel.Plukk lang pels av forsiden av hoftene, dette fremhever 
baklårets vinkel.

 

På bakparten uttynnes pelsen så den berører toppen av hofteleddet. Hvis 
din hund har for meget luft mellom bakbena (går bredt) fjernes så meget pels 
som muligt på yttersiden av bena. Går hunden smalt, fjernes mere pels fra
innsiden av bena. (Fra topp av hoften og ned.)

 Trim av poter

For å trimme potene legges hunden på ryggen, eller poten bøyes bakover under hunden.Bruk en skarp saks, og klipp pelsen mellom potesålene vekk.
 Klipp deretter rundt kantene på poten, så pelsen akkurat dekker klørne.
Bruk aldri en saks på toppen av potene, men trim  det med fingrene eller 
eventuelt en trimmekniv. Vær forsiktig med å fjerne den pelsen som 
berører bakken, hvis  ikke vil hunden se ”plattfot” ut.

 

 

 

       Denne artikkelen er hentet fra:

oversettelse:Ruth Sheila Rolstad. Ruth Hjemmeside